koenzim-q10-blog-gorseli

Koenzim Nedir? Koenzim Q10 Faydaları Nelerdir?

Koenzim Q10 kozmetik ve dermatolojik ürünlerde, takviyelerde sıkça duyduğumuz maddelerden biridir, ancak kesin rolü ve faydaları hakkında net bir bilgiye sahip değiliz. Koenzim Q10’un çok çeşitli kullanımları ve faydaları vardır. Cilt sağlığına, kas fonksiyonlarının düzgün çalışmasına ve hatta nörolojik bozukluklara iyi geldiği yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Size daha net ve doğru Koenzim Q10 bilgisi verebilmek için bu yazımızda Koenzim Q10’un ne olduğunu, ne işe yaradığını ve eksikliğinde neler ortaya çıktığını ele alacağız.

Yapılan araştırmalar sonucunda yeşil çayın bir içecekten daha fazlası olduğunu gösteriyor. Yeşil çay, vücudun sağlıklı işlevlerini sürdürmesine yardımcı olan birçok bileşen içermektedir. Yeşil çay ve bileşenlerinde bulunan kateşinlerin kanser oluşumuna karşı koruyucu etkileri; hücre çoğalmasını engeller, hücre döngüsünü durdurur, aktif reseptörleri bastırır, sitokin salınımını azaltır, mitotik uyarıyı engeller, serbest radikalleri temizler, kanser hücresi ölümünü hızlandırır. Bunların yanında çeşitli yardımcı fonksiyonları da mevcuttur.

Koenzim Nedir?

Koenzim Q10 (CoQ10), vücutta üretilen, yaş ve çevresel faktörlerle miktarı azalan vitamin benzeri bir bileşiktir. Başlıca görevi hücrelerde enerji üretimini sağlamaktır. Hücrede görev yapan organel adı verilen birimler vardır. Bu organellerden biri de mitokondridir.

Yaşlandıkça daha yorgun hissetmemizin ana nedeni budur, normal fiziksel aktivite sırasında bile CoQ10 üretimi yaşla birlikte azalmaktadır. Ayrıca sigara içmek, oksidanlara maruz kalmak ve diyabet gibi kronik hastalıklar da koenzim Q10 düzeylerini düşürmede önemli faktörlerdendir. Yani aynı yaştaki iki yetişkinden biri şeker hastasıysa diğerinden kendini daha yorgun hissedecektir.

Koenzim Q10 Faydaları

  • Yaşlanmayı Geciktirir: Koenzim Q10 seviyesinin zaman içinde azalması yaşlanmaya ve kronik hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Koenzim Q10 hücresel enerjinin büyük kesimini üreten mitokondrilerde ATP üretimine yardımcı olarak hücrelerin genç kalmasını sağlamaktadır.
  • Cildi Korur: Cildimiz UV ışınlarını gibi zararlı etkilere maruz kalabilmektedir. Bu yüzden zaman içerisinde cildimizde nem azalır, katmanlar incelir ve sarkmaya başlar. Bunun yanında düşük Koenzim Q10 seviyeleri cilt kanserine yakalanma riskini de arttırmaktadır. Doğrudan cilt ile temas eden Koenzim Q10 kremler ya da takviyeler, antioksidan korumayı arttırarak cildi korumaktadır. Ayrıca cilt hasarını, kırışıklıkları, cildin yaşlanmasını ve kanser oluşumunu ortadan kaldırmaktadır.
  • Kalp ve Damar Sağlığını Korur: Koenzim Q10 radikalleri baskılamaktadır. Enerji üretiminin, egzersiz kapasitesinin ve kalp fonksiyonlarının iyi bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Bunun yanında iltihaplanmayı azaltmakta damarların genişlemesini sağlamaktadır. Bu sayede kalp krizi riskini de ortadan kaldırmaktadır.
  • Diyabeti Önler: Diyabet insülin eksikliğinde ortaya çıkan bir çeşit kronik hastalıktır. Stres, sağlıksız beslenme gibi çeşitli dış etkenler ortaya çıkmasında önemli rol oynamaktadır. Koenzim Q10 insülin duyarlılığının artmasına ve kan şekerinin düzene girmesini sağlamaktadır. Bunun yanında yağ parçalanmasını uyararak obeziteye ya da diyabete yol açabilecek hücrelerin oluşumunu engellemektedir.
  • Beyin Sağlığını Korur: Beyin yüksek oranda yağ asidi içermekte, oksijen gereksinimi fazla ve hasarlara karşı oldukça duyarlıdır. Beyin hücrelerinin enerji merkezleri olan mitokondriler zaman içerisinde tembelleşmeye ve azalmaya başlarlar. Bu durum karşısında hafıza, fiziksel ve bilişsel yeteneklerini kaybetmektedir. Koenzim Q10, enerji üretimini destekleyerek fonksiyon kaybının önüne geçmektedir. Antioksidan etkisi ile oksidatif hasarı engellemektedir. Ayrıca Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıkların ilerlemesini yavaşlatmaktadır.

Koenzim Q10 Eksikliği Nedir?

Koenzim Q10 güçlü bir antioksidan bileşiktir. Enerji üretimindeki görevlerinin yanı sıra antioksidan aktivitesi ile hücreleri

koruyarak işlevinin devamlılığına da katılmaktadır. Vücuda oldukça faydalı olan CoQ10 eksikliğinin nelere yol açabileceğine bir göz atalım. Bunlar; yaşla azalan üretim, oksidan maddelere maruz kalmak, stres ve diyabet gibi kronik hastalıklara sahip olmaktır. Kolesterol ilaçlarının kullanımı ise ana bileşenlerdendir. Eksikliğin bir başka nedeni de, bilimsel adı bir statin olan kolesterol düşürücü olarak bilinen bir ilaç grubudur. Bu ilaçlar başta karaciğer olmak üzere üretim yollarına etki ederek kolesterol seviyelerini düşürür ve kolesterol üretimini azaltırlar. Aynı zamanda aynı mekanizma ile üretilen CoQ10 miktarında azalmaya neden olmaktadırlar. Bu nedenle uzun süreli kolesterol ilaçları kullanan kişilerin kaslarında bazı yan etkiler görülebilmektedir.

Koenzim içeriğine sahip Antioksidan ürünlere göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz!

Koenzim Q10 Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Koenzim Q10 vücut açısından oldukça önemlidir. Q10’un eksikliği ise;

  • B6 vitamini eksikliği ve yetersiz beslenme,
  • Koenzim Q10 sentezinde ya da kullanımında oluşan genetik bozukluklar,
  • Dokularda oluşan artan talepler,
  • Mitokondriyal hastalıklar,
  • Yaşlanmaya bağlı stres,
  • Statin tedavilerinin olumsuz etkileri şeklinde sıralayabiliriz.

Bu tip belirtiler sizler de görülse dahi hemen bir uzmana başvurmanızda fayda vardır.

Koenzim Q10 hangi besinlerde bulunur?

Koenzim q10’un bulunduğu besin kaynakları; domuz eti, sığır eti ve tavuk, alabalık, ringa balığı, uskumru, sardalya, ıspanak, karnabahar, brokoli, portakal, çilek, soya fasulyesi, mercimek, yer fıstığı, susam, antep fıstığı, soya fasulyesi ve kanola yağıdır.

Koenzim Q10 ne işe yarar?

Koenzim Q10, hücre zarı yapısının korunmasında ve hücresel enerji dönüşümünün sağlanmasında önemli rol oynamaktadır. Aynı zamanda harika bir antioksidandır çünkü dokulardaki serbest radikallerin etkilerini azaltmaya yardımcı olur. CoQ10’un yüksek tansiyon, migren, romatoid artrit, Parkinson hastalığı ve fibromiyalji gibi belirli durumların tedavisinde olumlu etkisi olduğunu gösteren çalışmalar da mevcuttur.

Kimler Koenzim Q10 kullanamaz?

Bilimsel çalışmalar, CoQ10’un sağlıklı yetişkinlerde ek takviyeye ihtiyaç duymadan vücudun tamamen kendisinin üretebileceğini göstermiştir. Bu nedenle herkese koenzim Q10 önerilmemektedir. 40 yaşın üzerindeyseniz, şeker hastalığınız, kalp hastalığınız, yüksek tansiyonunuz veya kanseriniz varsa, kolesterol düşürücü statin kullanıyorsanız bu destekten yararlanabilirsiniz.