Probiyotiklerin Faydaları Blog Fotoğrafı

Probiyotik Zengini 6 Doğal Besin!

Probiyotikler, sindirildikleri taktirde çok sayıda faydası olan mikro organizmalardır. Genel olarak bakteri sınıfında yer alan probiyotiklerin bedeniniz ve beyniniz için önemli faydaları bulunmaktadır. Sindirim sisteminize iyi gelmesi ile bilinen probiyotikler, kalp sağlığına ve depresyona da iyi gelmektedir.

Öte yandan bazı araştırmalar da probiyotiklerin deri sağlığına iyi geldiğini ortaya koymaktadır. Probiyotikleri gıda takviyelerinden almak oldukça popüler bir davranıştır fakat probiyotikleri fermente gıdaları tüketerek de alabilirsiniz. İşte bu içerikte sağlığınız için en faydalı probiyotikleri rahatlıkla bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.

Probiyotik İçerikli Takviye Gıda Önerilerimiz.

En Sağlıklı Probiyotik Kaynağı: Yoğurt

Sağlığınıza iyi gelmesiyle bilinen bakterilerden olan probiyotiklerin en iyi kaynaklarından biri de yoğurttur. Yoğurt, sütün dost canlısı bakteriler tarafından fermente edilmesi sonucu elde edilen bir besin maddesidir. Yoğurt yemenin kemik sağlığına iyi gelmesi gibi birçok faydası bulunur. Öte yandan yoğurt, yüksek tansiyon hastası kişilere iyi gelmesi ile bilinen bir gıda maddesidir.

Yoğurt çocuklarda görülen antibiyotik sonucu ishalin azaltılmasında büyük önem sahibidir. Üstelik yoğurt yemek, huzursuz bağırsak sendromuna da iyi gelmektedir. Tüm bunların yanı sıra yoğurt, laktoz intoleransı olan kişiler için de iyi bir besindir çünkü probiyotikler, sütteki laktozu laktik aside çevirir. Yoğurt konusunda dikkat etmeniz gereken bir nokta ise tüm yoğurtların canlı probiyotiklerin içermemesidir. Bazı yoğurtlarda işlem esnasında probiyotikler öldürülmektedir.

Nadir Olarak Bilinen Lezzet: Kefir

Kefir, fermente edilmiş probiyotik süt olarak bilinmektedir. Keçi veya inek sütüne kefir taneleri eklenerek elde edilir. Kefir taneleri, tahıl ürünlerinin tanelerine pek benzemez ve maya ve laktik asidi beraber kültür eder. Kefir, sözcüğünün kökeni Türkçemizdeki keyif sözcüğüne dayanmaktadır. Üstelik kefirin bilinen çok sayıda faydası bulunmaktadır. Kefir sayesinde kemikler güçlendirilebilir, sindirim sistemi problemleri giderilebilir ve birçok farklı enfeksiyona karşı koruma sağlanabilir. Batıda her ne kadar yoğurt, en iyi probiyotik kaynağı olarak bilinse de kefir yoğurda göre çok daha iyi bir probiyotik kaynağıdır. Tıpkı yoğurt gibi kefir de laktoz intoleransı olan kişiler için oldukça uygun bir besin olarak nitelendirilebilir.

Lahana Turşusu ve Probiyotik İçeriği

Hepimizin bildiği lahana turşusu, lahana yapraklarının bakteriler tarafından elde edilmesiyle elde edilen probiyotik bir zengini besindir. Özellikle ülkemizde ve Avrupa’da oldukça yaygın bir besindir. Lahana turşusu, genellikle yemeklerle birlikte aparatif olarak tercih edilen bir besin maddesidir. Lahana turşusunun ekşi ve tuzlu bir tadı vardır. Hava almayan bir kavanozun içinde uzun süre boyunca rahatlıkla saklanabilir.

Lahana turşusu, probiyotik içeriğinin yanı sıra lif, C vitamini, K vitamini ve B vitamini bakımından oldukça zengindir. Ayrıca lahana turşusu; sodyum, demir ve manganez bakımından da oldukça zengindir. Lahana turşusu alırken mutlaka pastörize edilmemiş ürünleri tercih etmelisiniz çünkü pastörize etme işlemi yararlı bakterileri öldürmektedir.

Soya Fasulyesinden Yapılan Tempeh

Tempeh, aslında fermente edilmiş bir soya fasulyesi ürünüdür. Tadı ise birçok kişi tarafından mantara benzetilmektedir. Tempeh, ilk olarak Endonezya’dan çıksa da yüksek dozda protein içeriğinden dolayı dünyaca popüler olmayı başarmıştır. Fermantasyon süreci, tempehin besin değerleri üzerinde sürpriz etkilere sahiptir.

Soya fasulyesi normalde demir ve çinkonun emilimini zorlaştıran fitik asit maddesi bakımından zengindir. Fermantasyon sonucunda fitik asit azalır ve vücut bu mineralleri daha kolay emebilir. Soya fasulyesinin B12 içermediği bilinmektedir fakat tempeh, fermantasyon süreci sayesinde B12 vitaminini de içerir. B12 vitamini ise yumurta, peynir ve buna benzer hayvansal gıdalarda bulunan bir vitamin olarak bilinir.

Güney Kore Mutfağından Kimchi

Kimchi, Güney Kore mutfağının fermente edilmiş ve baharatlı bir yan yemeğidir. Bu yemekte lahana ana hammadde olarak kullanılır fakat kimchinin başka malzemelerden de yapıldığı bilinmektedir. Kimchi; kırmızı pul biber, kara biber, sarımsak, zencefil, yeşil soğan ve tuz gibi baharatlarla da tatlandırılır.

Kimchi yemeğinde Lactobacillus kimchii adı verilen laktik asit bakterisi mevcuttur ve bu bakterinin insan sağlığına çokça faydası vardır. Kimchi lahanadan yapıldığı için K vitamini, B2 vitamini ve demir bakımından oldukça zengin bir besin maddesi olarak nitelendirilebilir.

Japon Baharatı Miso

Miso, Japon mutfağında sıklıkla tercih edilen önemli bir baharattır. Miso, soya fasulyesinin koji adı verilen bir mantar ve tuzla fermente edilmesi sonucu elde edilir. Öte yandan miso, soya fasulyesinin çavdar, pirinç ve arpa gibi malzemeler ile karıştırılması ile de elde edilebilir. Bu baharat, Japonya’da popüler olan miso çorbasında sıklıkla kullanılan bir gıda maddesidir. Genellikle tuzlu bir tada sahip olan miso, lif ve protein bakımından oldukça zengindir. Öte yandan miso; K vitamini, manganez ve bir miktar bakır da ihtiva eder.