Probiyotikler Nedir? Neden Kullanılır? Takviyelik Blog Fotoğrafı

Probiyotikler Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Vücudumuzda her bir hücreye karşılık 10 bakteri olduğu yakın zamana kadar kabul edilen bir gerçekti fakat yakın zamanda bu oranın bire bir olduğuna dair araştırmalar yapıldı. Yapılan araştırmalara göre vücudumuzda 39 trilyon ile 300 trilyon arasında bakteri yaşamaktadır. Hangi rakam doğru olursa olsun gerçekten çok büyük bir rakamdan söz ediyoruz.

Probiyotiklerin, bu bakterilerin çoğu bağırsaklarımızda yaşar ve çoğunlukla zararsızdır. Bazılarının vücudumuza önemli faydaları bulunur fakat çok az sayıda bakteri hastalığa neden olur. Bağırsaklarımızda doğru bakterilerin bulunması, aşağıdaki faydaların sağlanması bakımından önemlidir.

  • Kilo kaybı
  • Sindirim sisteminin geliştirilmesi
  • Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi
  • Daha sağlıklı bir deri
  • Bazı hastalıkların riskinin azalması

Probiyotik Mikroorganizmalar, yararlı bakterilerin belli bir türüne verilen isimdir. Bu tip bakteriler vücutta bulunduğunda insan sağlığına önemli faydalar sağlar. Genellikle vücuttaki iyi bakterilerin çoğalması için gıda takviyesi olarak sıklıkla kullanılır. Bu içerikte probiyotik mikroorganizmalar ve probiyotik mikroorganizmaların faydaları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Probiyotik Ürünlerimiz;

Probiyotikler Nedir?

Probiyotik mikroorganizmalar, canlı organizmalardır ve sindirildiklerinde önemli sağlık faydaları bulunur. Öte yandan probiyotiklerin faydaları konusunda birçok doktor, ortak bir karara varamamaktadır. Probiyotik mikroorganizmalardan söz edilirken genellikle bakteriler kastedilir fakat bazı maya türlerinin de probiyotik olarak fonksiyon gösterdiği bilinmektedir. Bakterilerin yanı sıra birçok çalışmada virüslerin, mantarların ve diğer mikroorganizmaların da probiyotik işlevi görebileceği belirtiliyor.

Birçok gıda takviyesinden probiyotikleri alabileceğiniz gibi bakteriler ile fermante edilmiş gıdalardan da probiyotik elde edebilirsiniz. Probiyotik içerikli besinlerden bazıları yoğurt, kefir ve lahana turşusu olarak bilinir. Probiyotik mikroorganizmalar, karbonhidrat olan prebiyotikler ile karıştırılmamalıdır. Prebiyotikleri ve probiyotikleri beraber içeren gıda maddelerine sinbiyotikler ismi verilir. Farklı probiyotikler, farklı sağlık sorunlarını hedef almaları ile bilinir. Bu nedenle doğru tip probiyotiği seçmek gerçekten önemlidir.

Probiyotiklerin Faydaları Nelerdir?

Bu bölümde probiyotiklerin faydalarına ve zararlarına odaklanacağız. Probiyotikle, sindirim sisteminizdeki dost canlısı bakterilerin artmasını sağlayabilir. Probiyotikler sayesinde ishal ve kabızlık gibi durumlarının önüne çok rahat bir şekilde geçilebilir. Probiyotik tüketerek mental durumları da düzeltmek mümkündür. Probiyotik içerikli bazı yiyecekler, kalp sağlığını korumada büyük öneme sahiptir. Ayrıca probiyotikler, belli alerjilerin ve egzamanın şiddetini azaltabilir. Probiyotikler sayesinde bağışıklık sisteminin daha da güçlenmesi sağlanabilir.

Probiyotik içerikli besinler, sağlıklı insanlarda herhangi bir olumsuz etkiye neden olmaz. Probiyotik içerikli gıdalar, genellikle güvenli kabul edilir ve eğer kronik bir hastalığa sahipseniz, probiyotik içerikli ürünleri deneyip görmeniz de fayda olabilir. Öte yandan kronik bir hastalığa sahipseniz, doktorunuza danışarak hareket etmeniz en doğrusu olacaktır.

Probiyotiklerin Bağırsaklar İçin Önemi

Bağırsaklarınızdaki bakterilerin geneline bağırsak florası veya bağırsak mikrobiyomu denir. Bağırsak florasında virüsler, mantarlar, bakteriler ve birçok mikroorganizma bulunur. Bu organizmaların en yaygını ise bakterilerdir. Bağırsaklarımız yaklaşık 300 ile 500 arasında değişen bakteri türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bağırsaklarda bulunan bakterilerin çoğu, sindirim işleminin son kısmının yapıldığı kalın bağırsakta ve kalın bağırsağın kolon bölümünde bulunur. Bağırsak florasında yer alan bakterilerin metabolik aktiviteleri, bağırsakların metabolik aktivitesi ile benzerlik göstermektedir. İşte bu nedenle birçok bilim adamı bağırsak florasını unutulmuş organ olarak nitelendirmektedir.

Bağırsak florası, birçok önemli sağlık fonksiyonunu yerine getirmektedir. Bağırsak florasında başta K vitamini ve B vitaminin bir kısmı olmak üzere birçok vitamin ve mineral üretilir. Öte yandan bağırsak florası, liflerin sindirimi konusunda da önemli bir yol oynar. Bağırsak florası, beslenme şekli ile yakından ilgilidir diyebiliriz. Yapılan araştırmalar, dengesiz bir bağırsak florasının birçok hastalığa neden olabileceğini gösteriyor. Bu rahatsızlıkların başında Tip 2 diyabet, obezite, kalp hastalıkları, kalın bağırsak kanseri ve depresyon geliyor. Probiyotik ve prebiyotik lifler, bağırsak florasının dengelenmesine olanak tanıyarak bu unutulmuş organın daha iyi çalışmasına olanak gösterir.

Probiyotiklerin Sindirim Sağlığına Etkisi

Probiyotik mikroorganizmalar sindirim sistemine etkisinden dolayı çokça araştırılan bir kavram olarak karşımıza çıkar. Yapılan araştırmalar, probiyotik takviyesi tüketmenin antibiyotik kaynaklı ishale karşı faydalı olduğunu göstermiştir. Antibiyotik alan birçok kişi, enfeksiyon boyunca ve enfeksiyonun geçmesinden uzun süre sonra bile ishal olmuş durumdadır.

Bu durumun temel sebebi antibiyotiklerin bağırsaklardaki faydalı bakterileri öldürmesi ve geriye sadece zararlı bakterilerin kalmasıdır. Probiyotik mikroorganizmaların irritabl bağırsak sendromu ile de mücadelede olumlu etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Probiyotik mikroorganizmalar, bu rahatsızlıkta görülen ishal, şişkinlik, kabızlık ve diğer semptomların giderilmesinde oldukça etkilidir.

Probiyotiklerin Kilo Vermeye Etkisi

Obezite rahatsızlığına sahip olan kişilerin zayıf insanlardan farklı bağırsak bakterilerine sahip olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalar, bağırsak mikroorganizmaları ve obezite arasında bir bağ olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca bu durum bağırsaklardaki mikrobiyal değişimin obezitenin önemli bir sebebi olduğunu da anlatıyor. Dolayısıyla birçok bilim insanı, bağırsak bakterilerinin vücut ağırlığını belirlemede önemli bir yere sahip olduğunu düşünüyor. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duymakla beraber probiyotiklerin kilo verme konusunda etkili olduğu söylenebilir fakat araştırmalar direkt bir sonuca varmanın yanlış olabileceğini belirtiyor. Çünkü bu konuda cidden çok fazla bilinmeyen bulunuyor.

Probiyotik Mikroorganizmaların Faydaları Nelerdir?

Tüm bu saydıklarımızın dışında probiyotiklerin birçok farklı faydası da bulunmaktadır. Probiyotikler aşağıdaki durumlarda da gayet faydalı olmaktadır;

  • Probiyotik mikroorganizmalar, sistematik iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı olur. Sistematik iltihaplanma, birçok rahatsızlığın habercisi kabul edilir.
  • Probiyotik mikroorganizmaların içindeki maddelerin kaygıya ve depresyona iyi geldiği bilinmektedir.
  • Probiyotiklerin kandaki kolesterol seviyesini düşürdüğü yapılan araştırmalarca ispatlanmıştır.
  • Probiyotik mikroorganizmalar sayesinde kan basıncı olarak bilinen tansiyon da düşürülebilir.
  • Probiyotik mikroorganizmalar sayesinde bağışıklık sistemi de rahatlıkla güçlendirilebilir.
  • Probiyotik mikroorganizmaların akne ve egzama gibi rahatsızlıklara faydalı olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla buradan probiyotiklerin deri sağlığına da faydalı olduğunu söyleyebiliriz.
  • Yapılan araştırmalar kısıtlı da olsa probiyotik mikroorganizmaların yaşlanmayı geciktirici etkisi olduğu da bir gerçektir.

Probiyotikler Güvenli mi? Yan Etkileri Var mı?

Probiyotikler, birçok kişi tarafından tolere edilebilen güvenli besin maddeleri olarak bilinir fakat probiyotikler konusunda düzenlemeler farklılık göstermektedir. İşte bu nedenle ürünü seçerken dikkatli olmalısınız. Probiyotik seçerken kafanızın karışması gerçekten doğaldır çünkü gerçekten çok fazla probiyotik çeşidi var. Probiyotikler birçok ülkede ilaç, diyet ürünü veya hammadde olarak satılmaktadır. Bu durumda yapacağınız en doğru tercih, doktorunuzun önereceği ürünü satın almak olacaktır. Probiyotikleri tüketmeye başladığınız ilk günlerde sindirimle ilgili gaz ve benzeri sorunları yaşayabilirsiniz fakat zaman geçtikçe sindirim kaliteniz artacaktır. AIDS ve benzeri bağışıklık sistemi rahatsızlıklarına sahip olan kişilerde ise probiyotiklerin önemli tehlikeleri olabilmektedir. Eğer bu tarz bir durumunuz varsa, probiyotik kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.