Protein Tozunun Yan Etkileri Nelerdir?
Protein tozu kullanımının yan etkilerine bakmadan önce, insanlar tipik olarak vücut ağırlıklarının kilogramı başına 2 g protein tüketebilirler, uzun vadede herhangi bir önemli yan etki olmaksızın. İşi spor olan sporcular herhangi bir yan etki olmaksızın günlük vücut ağırlığının kilogramı başına 3,5 g kadar yemek yiyebilirler. Çoğu araştırma, uzun süre günlük protein kg başına 2 g’dan fazla yemenin sağlık sorunlarına neden olabileceğini göstermektedir.
Peynir altı suyu proteini, uygun şekilde alındığında çoğu çocuk ve yetişkin için olası güvenlidir. Yüksek dozlar bağırsak hareketlerinde artış, mide bulantısı, susuzluk, şişkinlik, kramplar, iştah azalması, yorgunluk (yorgunluk) ve baş ağrısı gibi bazı yan etkilere neden olabilir.
Çok fazla protein tüketimi sonucu oluşabilecek bazı yan etkiler:
- Bağırsak rahatsızlığı ve hazımsızlık
- Dehidrasyon
- Açıklanamayan tükenme
- Mide bulantısı
- Sinirlilik
- Baş ağrısı
- İshal
Kronik rahatsızlığı olan kişilerde, çok fazla protein tüketimi sonucu oluşabilecek bazı yan etkiler:
- Kalp-damar hastalığı
- Kan damarı bozuklukları
- Karaciğer ve böbrek yaralanmaları
- Nöbetler
- Ölüm
Ayrıca uzmanlar bazı kronik rahatsızlıkları çok fazla protein tüketimine bağlamışlardır:
- 2 tip diyabet
- Kanser
- Osteoporoz ve osteopeni
Protein Tozu Fazla Tüketildiğinde: Sindirim Sorunlarına Neden Olabilir
Whey proteininin yan etkilerinin çoğu sindirimle ilgilidir. Bazı insanlar peynir altı suyu proteinini sindirmede sorun yaşarlar ve şişkinlik, gaz, mide krampları ve ishal gibi semptomlar yaşarlar. Fakat belirtilen yan etkilerin yüksek bir kısmı laktoz intoleransı dediğimiz laktoz karbonhidratının sindirilememesi durumuyle alakalıdır.
Laktoz, Whey proteini dediğimiz peynir altı suyu proteini içerisinde bulunan temel karbonhidrattır. Laktoz intoleransı olan kişiler, laktozu sindirmek için ihtiyaç duyduğu laktaz enzimini yeterince üretemezler. Ve dahası, laktoz intoleransı inanılmaz derecede yaygındır ve dünya çapında insanların %75’ini etkileyebilir.
Laktoz intoleransınız varsa, peynir altı suyu proteini izolat tozuna geçmeyi deneyin.
Peynir altı suyu proteini izolatı, peynir altı suyu protein konsantresinden önemli ölçüde daha az miktarda yağ ve laktoz ile daha rafine edilmiştir.
Alternatif olarak soya, bezelye, yumurta, pirinç veya kenevir proteini gibi süt ürünü olmayan bir protein tozu çeşitlerini deneyebilirsiniz.
Bazı İnsanlar Peynir Altı Suyu Proteinine Alerjik Olabilir
Peynir altı suyu proteini inek sütünden elde edildiğinden, inek sütü alerjisi olan kişiler olabilir. Bununla birlikte, inek sütü alerjisi yetişkinlerde çok nadirdir, çünkü inek sütü alerjisi olan kişilerin% 90 kadarı üç yaşına kadar bu alerjileri aşar.
İnek sütü alerjisinin semptomları kurdeşen, kızarıklık, yüzde şişlik, burun akıntısı, boğaz ve dil şişmesi olabilir. Bazı durumlarda, inek sütü alerjisi, ciddi, hayatı tehdit eden bir alerjik reaksiyon olan anafilaksiyi tetikleyebilir. Yine, yetişkinlerde inek sütü alerjisinin nadir olduğunu hatırlamakta fayda var, ancak bunun ciddi sonuçları olabilir.
Dahası, peynir altı suyu proteini alerjisi, laktoz intoleransı ile karıştırılmamalıdır. Çoğu alerji, vücut bir proteine bağışıklık tepkisi verdiğinde ortaya çıkar. Ancak intolerans, enzim eksikliğinden kaynaklanır ve bağışıklık sistemini kapsamaz.
İnek sütü proteini alerjiniz varsa soya, bezelye, yumurta, pirinç veya kenevir proteini gibi süt ürünü olmayan bir protein tozu deneyin.
Belirtilerinizin hangisine bağlı olduğundan emin değilseniz, doktorunuza danışmanız en iyisi olacaktır.
Protein Tozu Fazla Tüketildiğinde: Kabızlık ve Beslenme Yetersizliklerine Neden Olabilir
Kabızlık, peynir altı suyu proteininin normal bir yan etkisi değildir.
Laktoz intoleransı olan bazı kişilerde, bağırsak hareketini yavaşlatarak kabızlığa neden olabilir. Bununla birlikte, insanlar peynir altı suyu proteini lehine daha az meyve ve sebze yediklerinde, özellikle de düşük karbonhidrat diyetindeyken kabızlık daha olasıdır.
Meyve ve sebzeler, dışkı oluşturmaya yardımcı olan ve düzenli bağırsak hareketlerini destekleyen lif depolarıdır.
Bu nedenle, peynir altı suyu proteini alırken, dengeli bir diyet uygulamaya devam etmeniz önemlidir.
Protein Tozu Fazla Tüketildiğinde: Böbreklere Zarar Verebilir
Fazla protein tüketmenin sonucunda böbreklerin içindeki basınç artabilir ve normalden daha fazla kanı filtrelemesine sebep olabilir ama bu durum, yüksek protein içeren bir yemeğin böbreklere zararlı olduğunu söylememize yetmez.
Aslına bakarsanız, araştırmalar bunun normal bir tepki olduğunu ve bir endişe edilmesi gereken bir şey olmadığını gösterir. Dahası, çok fazla protein tüketmenin sağlıklı insanların böbreklerine zarar verebileceğine dair hiçbir kanıt bulunmamaktadır.
Ancak, yüksek protein değerlerine sahip bir diyet, böbrek hastalığına sahip insanlar için zararlı olabilir. Bazı çalışmalara göre, böbrek hastalığına sahip kişilerde, böbreklere daha fazla etki göstermektedir. Yani, yüksek proteinli bir diyetin böbreklere daha fazla zarar verebileceğini göstermektedir.
Mevcut bir böbrek rahatsızlığınız varsa, peynir altı suyu proteininin sizin için iyi olup olmadığını doktorunuza danışarak hareket etmeniz sağlığınız açısından en güzel yöntemdir.
Protein Tozu Fazla Tüketildiğinde: Karaciğere Zarar Verebilir
Sağlıklı insanlarda çok fazla proteinin karaciğere zarar verebileceğini gösteren hiçbir kanıt yoktur. Aslında protein, karaciğerin kendini onarması ve yağları çıkarmaya yardımcı ve moleküler olan lipoproteinlere dönüştürmesi için gereklidir.
Sirozda karaciğer düzgün çalışamaz. Bu nedenle, yüksek protein alımı kandaki amonyak seviyelerini artırarak beyne zarar verebilir.
Karaciğer, protein metabolizmasının bir yan ürünü olan amonyak gibi kandaki zararlı maddeleri detoksifiye etmeye yardımcı olur.
Karaciğer hastalığınız varsa Whey proteini tüketmeden önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
Protein Tozu Fazla Tüketildiğinde: Osteoporoza Neden Olabilir
Protein alımı ile kemikler arasındaki ilişki bazı tartışmalara neden oldu.
Çok fazla proteinin kalsiyumun kemiklerden sızmasına neden olabileceği ve içi boş ve gözenekli kemiklerle karakterize bir hastalık olan osteoporoz riskini artırabileceği konusunda bazı endişeler vardır. Bu fikir, daha yüksek protein alımının idrarı daha asidik hale getirdiğini gösteren önceki çalışmalardan geldi. Buna karşılık, vücut bir tampon görevi görmek ve asidik etkileri nötralize etmek için kemiklerden daha fazla kalsiyum salacaktır. Bununla birlikte, daha yeni araştırmalar, vücudun bağırsaktan kalsiyum emilimini artırarak kalsiyum kaybının etkilerine karşı koyduğunu göstermiştir.
Çalışmaların analizinde, bilim adamları çok fazla protein yemenin kemik sağlığı için kötü olduğuna dair hiçbir kanıt bulamadılar. Aslında, daha fazla protein yemenin kemik sağlığı için faydalı olduğu sonucuna vardılar.
Ayrıca, birkaç çalışma, kemik erimesine yatkın yaşlı insanların, güçlü kemiklerin korunmasına yardımcı olmak için daha fazla protein tüketmesi gerektiğini göstermektedir.
Önerilen Günlük Protein Tozu Miktarı
Peynir altı suyu proteini genellikle güvenlidir ve birçok kişi tarafından yan etkisi olmaksızın tüketilebilir.
Paketlerdeki servis talimatlarını izlemeniz önerilir. Genel olarak önerilen bir doz günde 1-2 kaşıktır. (25-50 gram). Bundan daha fazlasını almanın, özellikle zaten yeterince protein yiyorsanız, fayda sağlama olasılığı düşüktür.