selenyum-nedir-ne-ise-yarar

Selenyum Nedir, Ne İşe Yarar?

vitaminler

Selenyum, özünde bir mineraldir. Bu mineralin bağışıklık sisteminde ve DNA fonksiyonları üzerinde son derece önemli bir etkisi vardır. Vücut içerisinde bir antioksidan gibi hareket eden selenyumun bu sayede yaşlanma belirtilerini azalttığını, kalp sağlığını iyileştirdiğini, enfeksiyon ve iltihaplarla mücadele ettiğini söylemek mümkündür.

Selenyum Nedir?

Vücut tarafından salgılanmayan ve ancak dışarıdan alınmasını mümkün olan selenyum, bir antioksidan mineraldir. Vücudun birçok fonksiyonu üzerinde etkisi bulunan bu mineralin ufak bir miktarda tüketimi dahi etkilerini göstermesi açısından yeterlidir. Genel itibarıyla kollarda, bacaklarda, iskelet kaslarında ve sırtta depolanan bu besinin yoğun miktarda emildiği yer ise ince bağırsaktır. Peki en geniş haliyle selenyum nedir ne işe yarar?

Selenyum Ne İşe Yarar?

saglikli-insan-blog-gorsel

Bilindiği üzere serbest radikaller, vücut açısından son derece sağlıksızdır. Bu maddelerin vücutta ciddi bir hasara sebep olduğunu söylemek mümkündür. Selenyumun görevi ise proteinlerle birleşerek bu hasar yaratan maddelerle mücadele etmek, vücudu daha dirençli kılmaktır. Bununla birlikte erken yaşlanma belirtilerini azalttığını, kan hücrelerinin sağlığını güvence altına aldığını, sperm üretimini desteklediğini ve bağışıklık sistemini güçlendirerek kansere yakalanma riskini azalttığını söylemek mümkündür.

Selenyumun Bağışıklık Sistemi Üzerindeki Etkisi

Bilindiği üzere bağışıklık sistemi, vücudumuzun genel savunma sistemidir. Bu sebeple bu sistemin sağlıklı bir şekilde çalışmasıyla daha sağlıklı bir yaşama kapılar açılmaktadır. Selenyum eksikliğinin en doğal sonucu, bağışıklık sisteminin tepkime hızının yavaşlamasıdır. Bu ise hastalıklara, zararlı maddelere çok daha yavaş tepkiler verileceğini ve vücudun hastalığa açık hale geleceğini gözler önüne sermektedir.

Selenyum ne işe yarar? Sorusunun bir diğer cevabı ise yukarıda da bahsedildiği gibi serbest radikallerle mücadelesidir. Bu mücadelenin doğal sonucu ise bağışıklık sisteminin güçlenmesidir. Ayrıca selenyumun E vitamini ve benzeri vitamin, minerallerle etkileşime girmesi, yine bağışıklık sistemini güçlendiren, DNA hasarını azaltan bir durumdur.

Bağışıklık sistemini güçlendiren diğer besinlere göz atmak için buraya, takviye edici gıdalara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Doğal Selenyum Kaynağı Besinler

Sebze ve meyvelerin selenyum miktarı sabit değildir. Bu meyve ve sebzelerin yetiştirilme tarzının ve toprağının selenyum oranı üzerinde doğrudan etkisi mevcuttur. Ancak bazı besinlerin içerdiği selenyum miktarı genel olarak fazladır. Bunları aşağıda verildiği şekilde örneklendirmek mümkündür.

  • Hindi

Hindi eti, selenyum açısından zengindir. Özellikle kepekli ekmekle tüketimi, bu oranı destekleyecektir.

  • Brezilya fındığı

Selenyum açısından en zengin besinlerden biridir. Ancak tüketimine dikkat etmekte fayda vardır. Bunun temel nedeni, selenyum açısından son derece zengin olması ve fazlasının istenmeyen sonuçlar ortaya çıkarabilmesidir. Günlük ortalama 1 ila 4 tane tüketmek, gerekli selenyum seviyesinin karşılanmasını sağlayacaktır.

  • Balık

Birçok açıdan sağlıklı olan ve vücuda hemen her açıdan faydası bulunan balık, aynı zamanda selenyum deposudur. Özellikle sarı süzgeçli orkinosta ortalama 30 gr.da 92 mg’a kadar selenyum bulunabileceğini söylemek mümkündür. Sarı süzgeçli orkinosu ise yine yoğun miktarda selenyum oranıyla sardalye, karides, istiridye ve somon takip etmektedir.

  • Jambon

Jambon, yüksek tuz oranı sebebiyle kaçılan bir besindir. Ancak 85 gr jambonda ortalama 42 mg selenyum bulunduğunu söylemek mümkündür. Bu ise günlük önerilen miktarın %60’ına tekabül etmektedir.

  • Dana eti

Dana etindeki selenyum miktarı, kesim tekniği ve bölgeye göre değişiklik gösterir. Ancak genel olarak bir biftekte 33 mg, karaciğerde 28 mg, kıymada ise 18 mg kadar selenyum bulunduğu bilinir.

  • Tavuk

Günlük hayatımızda sık sık tükettiğimiz besinlerden biri olan tavuk, selenyum içeren bir diğer besindir. 85 gr tavukta ortalama olarak 22-25 mg selenyum bulunmaktadır.

Bu tür besinlerin yanı sıra takviye gıdalarla da günlük ihtiyaç duyulan selenyum miktarını almak mümkündür. Doktor gözetiminde ya da görüşüyle tüketilen takviye gıdaların selenyuma ek diğer birçok vitamin ve mineral eksikliğine çare olduğu ve sağlıklı bir yaşama kapı araladığı yadsınamaz bir gerçektir.

Selenyum vücutta depolanır mı?

Selenyum, vücutta depolanabilen bir besindir. Genel olarak iskelet sisteminde depolandığı bilinmektedir. Ancak ideal oranın üzerinde depolanması, bu sınırı yüksek oranda aşması zannedildiği gibi sağlıklı bir durum değildir. Aksine, bu durumun birçok riski bünyesinde barındırdığını söylemek mümkündür. Bu sebeple selenyum günlük alım oranını bilmek gereklidir. Bu, en az “Selenyum ne işe yarar?” sorusu kadar önemlidir.

Selenyumun günlük alım miktarı ne kadar olmalıdır?

Yukarıda da ifade edildiği üzere bir günde kullanılacak selenyum miktarını bilmek son derece önemlidir. İdeal kabul edilen günlük selenyum miktarı ise 55 mcg’dir. Bu oranın ortalama 125’e kadar çıkması mümkündür.

Selenyum eksikliği neden olur?

Selenyum eksikliği, yanlış ve yetersiz beslenmeden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Bununla birlikte takviye gıdaların kullanımının ihmal edilmesi, günlük yaşamın yoğunluğu sebebiyle dengeli beslenmeye önem verilmemesi de selenyum eksikliğini beraberinde getirir.