Probiyotik Nedir?
Probiyotik; genel sağlığımız ve sindirim sistemimiz üzerinde oldukça etkili olan faydalı bakterilerdir. Bakteri kelimesi olumsuz şeyler çağrıştırsa da vücudumuz için dost bakteriler olduklarını söyleyebiliriz.
Probiyotik Ürünlerin Faydaları Nelerdir?
- Probiyotik ürünlerin faydaları oldukça fazladır ve özellikle bağırsak sağlığı için etkili bir gıdadır. Bağırsak florası genel sağlığınızı etkileyen pek çok özelliğe sahiptir. Hatta pek çok sağlık probleminin kökenine baktığımızda bağırsak florasının da zarar gördüğünü anlarız. Bu nedenle bağırsak sağlığı önem verilmesi gereken ciddi bir konudur. Probiyotikler ise bağırsak ve mideyi saran mukusun kalınlığını arttırarak hastalıklara neden olabilecek zararlı bakteriler ile savaşır ve ishal, kabızlık, ülser ve kolon kanserinin önlenmesinde yardımcı olur.
- Özellikle kabızlık ve şişkinlik şikayeti olanlar için günde 12 gr inülin kullanmaları tavsiye edilmektedir. Naturalnest probiotic ürünlerinde 10 saşe bulunur ve her bi saşe de 200 mg inülin bulunur. Bu sayede sindirim sisteminizi düzenleyerek şikayetlerinizin azalmasında yardımcı olur.
- Bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve pek çok hastalık için risk oluşturacak iltihabın oluşmasını önler.
- Vajinada bağırsaklar gibi dengeli bir sistemdir. Bu dengenin bozulması ile birlikte pek çok mantar, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
- Doğal besinler ya da takviye gıdalar yoluyla alınan probiyotiklerin etkisini gösterebilmesi için her gün düzenli olarak tüketilmesi gerekmekte ve ideal bir probiyotiğin içeriğindeki bakteri sayısı mutlaka 1 milyondan fazla olmalıdır. Bu anlamda NBL Türkiye probiyotik ürünleri oldukça faydalıdır. İçerdiği 5 farklı probiyotik çeşidi ve 2.5 milyar aktif probiyotik ile pek çok hastalıktan korunmanızı sağlamaktadır.
- Probiyotik ürünlerin faydaları arasında bir diğeri ise gebelik veya emzirme dönemine olumlu etkisidir. Annenin probiyotik içeren gıdalar tüketmesi, çocuğun astım, egzama, alerjik rinit gibi hastalıklardan korunarak daha az antibiyotik kullanmasını sağlar.
- Kolesterol seviyenizi dengeleyerek kalp sağlığınızı korur.
Probiyotik Türleri:
Pek çok farklı probiyotik türleri bulunmaktadır. Ancak stabilizasyonun karmaşık oluşu ve yetiştirme nedeniyle bazı türler oldukça nadirdir. Ana olarak iki probiyotik kategorisi vardır. Bunlar ise Laktik asit üreten bakteriler ve Bacillus türleridir. Bu iki tür doğada oldukça yaygındır ve çeşitli ürünlerde sıklıkla kullanılmaktadır.
Probiyotik Besinler:
Probiyotikler, vücut sağlığımız için oldukça önemli olan bağırsaklarda yaşayan canlı bakterilerdir. Özellikle sindirim sistemi üzerinde oldukça etkili olan probiyotikler, vücudumuzdaki zararlı bakterilerle savaşarak hastalıklardan korunmamızı sağlıyor. Vücudumuz için oldukça önemli olan bu probiyotikleri doğal yollarla da almanız mümkün. Peki probiyotik besinler hangileridir?
Laktik asit bakterileri tarafından fermente edilerek üretilen yoğurt, en faydalı besinlerdendir. İçerisinde kalsiyum, fosfor, B12 gibi vitamin ve mineraller içermektedir. Kemik gelişimini güçlendirerek kan basıncını düşürmede etkilidir.
Fermente edilerek üretilen kefir, güçlü bir probiyotik kaynağıdır. Sindirime yardımcı olur, kemik gelişimini güçlendirir ve diyabet, kanser, kolesterol gibi hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynar.
İçeriğinde bulunan vitamin, mineral ve antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirerek mide ağrılarınıza iyi gelir. Bunun yanında yüksek kalsiyum miktarı ile de kemik ve kas yapınızı güçlendirir.
Bunların yanında sirke, şalgam, lahana turşusu, süzme peynir, fermente tereyağı, bitter çikolata ve nar ekşisi de probiyotik besinler arasında yer almaktadır.
Çocuklarda Probiyotik Kullanımı:
Çocuklarda probiyotik kullanımı en çok araştırılan konular arasındadır. Yapılan araştırmalara göre probiyotiklerin; antibiyotik kaynaklı ishal, ishal, laktoz intoleransı, alerjik hastalıklar ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesindeki etkinliği kanıtlanmıştır. Ayrıca çocuklarda sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının süresini ve geçirme sıklığını azalttığı da gözlemlenmiştir.
Probiyotik Ürün Tercih Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Probiyotik ürün tercih ederken ister gıda takviyesi olarak ister doğal besinler aracılığı ile olsun mutlaka dikkat etmeniz gerekenler noktalar vardır. Probiyotikler nem, ısı, sıcaklık ve basınç gibi faktörlerden hızlıca etkilenebilen hassas bakterilerdir. Bu nedenle bir ürünün içerisinde bulunan bakteri çeşidi kadar içerdiği bakteri sayısı da oldukça önemlidir. İdeal bir probiyotik ürün içerisinde en az 1 milyondan fazla bakteri bulunması gerekmektedir. Aksi taktirde beklenen etkiyi gösteremez. Bunun yanında ürünün ambalajı, üretim teknolojisi ve saklama koşullarına dikkat edilmelidir.
Probiyotik Ürünlerin Yan Etkileri Var mıdır?
Probiyotikler genellikle sağlıklı bakterilerdir ancak nadiren de olsa bazı yan etkileri görülebilmektedir. Ancak görülen bu yan etkiler genellikle ilk kullanıma bağlı olarak ortaya çıkarlar ve kısa bir süre içerisinde kendiliğinden kaybolurlar. İlk kez kullanan bazı kişilerde şişkinlik, gaz ve ishal problemlerine yol açabilmektedir. Bunun yanında nadiren de olsa ciltte kaşınmalara ve tahrişe sebep olabilmektedir. Soya, gluten, laktoz ve süt alerjisi olan kişiler de probiyotik ürün kullanırken dikkat etmeli ve doktor tavsiyesinde kullanmalıdırlar.
Anne Adayları Probiyotik Kullanabilir mi?
Anne adayları ne kadar sağlıklı olursa doğacak bebekleri de o kadar sağlıklı olur. Yapılan araştırmalarda anne adaylarının probiyotik kullanımı sonrasında bebeklerde egzama ve alerji gibi sorunlara daha az rastlanıldığı saptanmıştır. Bunun yanında hem annenin hem bebeğin aşırı kilo artışını önler. Gebelik şekerinin düşmesine yardımcı olur.