folik-asit-nedir-ne-ise-yarar-blog-ana-gorseli

Folik Asit Nedir, Ne İşe Yarar?

Pteroil glutamik asit olarak da bilinen folik asit, B vitaminlerinin bir grubu olan B9 vitamininin sentetik formudur. B9 vitamininin doğal formuna folat adı verilmektedir. Latince yaprak anlamına gelen “folum” kelimesinden ortaya çıkmıştır. Bu isme sahip olmasının nedeni ise yeşil yapraklarda bolca bulunmasıdır. Bir yetişkin için günlük folik asit gereksinimi 400 mcg’dir. Hamilelik, emzirme, hipertiroidi, karaciğer hastalığı, malabsorpsiyon ve hemolitik anemi gibi hastalıklarda vücudun gereksinim duyduğu folik asit miktarı artış göstermektedir. Bu gibi durumlarda doktor tarafından gerekli görülmesi halinde folik asit takviyesi alınması öneridir. Folik asit suda çözünen bir vitamin olmasının yanında ısı etkisi altında da kolayca parçalanmaktadır.

Folik Asit Nedir?

Vücutta birçok önemli işlevi olan ve folik asidin sentetik formu olan suda çözünen bir vitamindir. Birçok gıdada veya çeşitli takviyelerde doğal olarak içerir. Son derece önemli bir vitamindir ve hücre bölünmesinde önemli bir rol oynadığı için hamilelik, bebeklik ve ergenlik gibi hızlı büyüyen dönemlerde yeterince tüketilmelidir.

Folik Asit Ne İşe Yarar?

Folat, insanların yaşamsal işlevlerini devam ettirebilmesi için oldukça önemlidir. Folik asit; Hücre bölünmesinde, yeni hücre ortaya çıkışında ve hücre yenilenmesinde başrol oynamaktadır. Hatta folik asit DNA oluşumunda ve karbonhidratların enerjiye dönüşmesinde önemli bir yere sahiptir. Folik asit canlılarda bedensel işlevlerin yerine getirilmesinde ve bu işlevlerin oluşumlarına katkı sağlamaktadır. Bunun yanında üreme hücrelerinin gelişimine yardımcı olması bakımından anne adaylarının hamile kalmadan önce folik asit takviyesine dikkat etmeleri gerekmektedir.

Folat eksikliği ile ilişkili birçok hastalık insanlarda ortaya çıkabilir. İnsanlar folik asit sentezleyemediği için folik asit ihtiyacını folik asitten zengin besinler ve folik asit takviyeleri ile karşılar. Bu nedenle diyette düzenli olarak tüketilen besinlerin folik asitten zengin olması önemlidir. Bu amaçla besinlerdeki folat miktarını arttıran ve böylece besinlerdeki folat miktarını artıran faktörler belirlenebilir. Vücutta folat eksikliği olan bireylerde depresyona eğilim, vücut direncinde azalma, halsizlik ve yorgunluk hissi olmaktadır. Bazı araştırmalar sonucunda folik asit eksikliğinde Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığı, bipolar bozukluk ve şizofreni gibi hastalıklar arasında bir ilişki kurulmuş ve bu folik asidin bazı kanserlerin ortaya çıkmasındaki rolü ortaya konmuştur.

Folik Asit Hangi Besinlerde Bulunur?

  • Yeşil yapraklı sebzeler: Folik asit, Latince yaprak anlamına gelmektedir. İsminin anlamını yeşil yapraklı sebzelerde bulunan bol folattan almaktadır. Yoğun olarak ıspanak, roka, marul, nane ve maydanoz gibi besinlerde yer almaktadır.
  • Baklagiller: Baklagiller folat açısından oldukça zengindir. Günlük diyetinize mercimek, fasulye, bezelye ve barbunya gibi bakliyatları ekleyerek günlük folik asit alımınıza yardımcı olabilirsiniz.
  • Narenciye: Mandalina, portakal, greyfurt gibi meyveleri günlük besin alımını aşmadan rahat bir şekilde tüketebilirsiniz.
  • Pancar: En zengin folik asit kaynaklarından biridir. Bünyesinde bulundurduğu mineral ve vitaminler nedeniyle de sevebileceğiniz bir besindir.
  • Brokoli: Sağlıklı beslenmeye dayalı diyetlerde sık bir şekilde karşılaştığımız brokoli; folik asit, B6, potasyum, E vitamini gibi birçok vitamin ve minerali bünyesinde barındırmaktadır. Bu yüzden folat değerinin zarar görmemesi için daha düşük sıcaklıkta pişirilmesi gerekmektedir.
  • Avokado: Ülkemizde giderek yaygınlaşan avokado, hem iyi bir yağ kaynağı hem de folik asit açısından zengin bir besindir.
  • Yumurta: Protein, mineral ve vitamin yönünden zengin olmasının yanı sıra yumurta aynı zamanda çok iyi bir folik asit kaynağıdır.
  • Fındık: Fındık, zengin ve iyi bir yağ kaynağı ve folik asit söz konusu olduğunda iyi bir besindir. Sakatat: Folat özellikle buzağıların karaciğer ve böbreklerinde yoğunlaşmıştır. Pişirme koşullarına dikkat ederek kolayca diyetinize ekleyebilirsiniz.

Folik Asit Eksikliği ve Belirtileri

Şimdi folik asidin kırmızı kan hücrelerindeki önemini tartıştık. Folik asit eksikliği durumunda; kırmızı kan hücrelerinin üretimi azalır, bu da önemli ölçüde anemi oluşumuna yol açabilir. İnsan kansızlığı nedeniyle; halsizlik, yorgunluk ve soluk cilt yapısı görülür. Tüm bunlara ek olarak; hafıza sorunları, sindirim sorunları, baş ağrıları ve yoğun rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Okul çağındaki çocuklar gelişimsel gecikmeler yaşayabilir. Çocuğunuzda herhangi bir gelişimsel gecikme fark ederseniz bir uzmana görünmenizi ve gerekli testleri yaptırmanızı öneririz. İlerleyen dönemde doktorunuzun rehberliğinde çeşitli gıda takviyeleri kullanabilirsiniz. Ayrıca şok diyet sonrası çok kilo veren kişilerde folat eksikliğine bağlı halsizlik, hafıza sorunları ve mide bulantısı da görülebilir. Bu semptomların görülmesine rağmen folat eksikliğinin kesin tanısını koymak zor olabilir. Bu nedenle gerekli kan testleri yapılmalı ve kan değerlerine bakılmalıdır. Ağırlıklı olarak kansızlık ve sindirimden kaynaklanan hastalıklar daha kolay teşhis edilebilmektedir.

Folik Asit Takviyeleri

Takviyelik.com olarak ürün yelpazemiz oldukça geniştir. Bu ürün yelpazemizden biri de folik asit takviyesidir. Folik asit kategorimizde kas kütlesini arttırma, yağ yakma, günlük enerji miktarını karşılama ve sağlıklı bir gelişim elde etmenizi sağlama gibi faydaları mevcuttur. Sizler de geniş ürün yelpazemizden yararlanmak istiyorsanız takviyelik.com’a göz atmalısınız.

Hamilelikte Folik Asit Kullanımı

Folik asit eksikliği herkes için bir sorun iken hamileler için daha da önemlidir. Vitamin ve mineraller vücutta sağlıklı fonksiyon ve hücre gelişiminin temel taşlarıdır ve tam olarak alınmalıdır. Özellikle hamile kalmayı planlayan kadınlar, gebe kalmadan önce doktorlarına danıştıktan sonra folik asit takviyesine ihtiyaç duyabilirler. Folik asit eksikliği hem anne hem de bebek için gereksiz rahatsızlıklara neden olabilir. Özellikle folat eksikliği durumunda bebeğin omurilik ve beyin gelişiminde sorunlar olabilir. Aynı zamanda spinal kapanma ve spinal kapsül oluşumu da görülebilir. Yeterli folik asit almak, bu ve diğer birçok hastalığın önlenmesine yardımcı olabilir.