Omega 3 Balık Yağı Takviyesi Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Balık yağı, sağlığımız için gerçekten önemli bir madde olarak bilinir. Omega 3 yağlarının en iyi kaynağı, yağlı balıklar ve deniz ürünleridir. Bunları tüketemiyorsanız, balık yağı gibi Omega 3 takviyelerini kullanmayı deneyebilirsiniz. Öte yandan piyasada yüzlerce farklı balık yağı, piyasada mevcut bulunmaktadır. Üstelik bu balık yağı takviyelerinin her biri aynı derecede etkili değildir. Bu yazıda balık yağı takviyesi seçerken dikkat etmeniz gereken tüm şeyleri öğrenebilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.
Balık Yağını Satın Alırken Nelere Bakmalısınız?
Balık yağı takviyesi satın alırken ürün etiketini çok dikkatli bir şekilde okumalısınız. Ayrıca aşağıda belirttiğimiz birtakım maddelere de dikkat etmelisiniz.
- Birçok balık yağı takviyesi çok az önemli Omega 3 türünü içerir. Bolca EPA ve DHA içeren takviyelere bakmanız sizin için daha faydalı olur.
- Balık yağı kapsüllerinde özellikle toplam EPA ve DHA miktarının yüksek olmasına özen göstermelisiniz.
- Omega formuna dikkat etmeniz sizin için faydalıdır. Daha iyi emilim için serbest yağ asidi, fosfolipitler, trigliserid ve yeniden düzenlenmiş trigliserid formlarını tercih edebilirsiniz.
- Balık yağlarında saflık derecesi önemli bir faktördür. GOED sertifikalı ürünleri tercih etmeniz daha doğru olacaktır çünkü bu sertifika balık yağının güvenilir olduğunu ifade eder.
- Omega 3 yağları, çabuk bozulmaya meyilli yağ çeşitlerindendir. Omega yağı, bir kere bozulduğunda oldukça kötü kokar ve zararlı hale gelir.
Omega 3 Takviyesi İçin Önerilerimiz
Omega 3 Balık Yağı Birçok Farklı Formda Gelir
Balık yağının doğal ve işlenmiş olarak iki farklı formu mevcuttur. Balık yağı üzerinde yapılan işlemler, Omega ’ın formunda bazı değişikliklere neden olabilir. Bu durum gerçekten çok önemlidir çünkü Omega 3’ün bazı formlarında diğerlerinden daha iyi emilim sağlanır. Omega ’ın yaygın olarak bilinen formları ise aşağıdaki gibidir;
- Bütün bir balıkta; serbest yağ asidi, fosfolipit ve trigliserid formunda mevcuttur.
- Geleneksel anlamdaki balık yağlarında Omega, genellikle trigliserid formunda bulunur.
- Balık yağı rafine edildiğinde gıda mühendisleri, trigliseridi etil estere dönüştürür. Böylelikle balık yağının içerisindeki DHA ve EPA miktarları ile oynanabilir.
- İşlenmiş balık yağlarında bulunan etil ester, tekrar trigliseride dönüştürülebilir. Bu işlem sonucu elde edilen Omega 3 formuna yeniden biçimlendirilmiş trigliserid adı verilir.
Ürünün Etiketini Okumak Gerçekten Önemli
Balık yağında veya diğer bütün Omega takviyelerinde bulunan ana maddeler genellikle EPA ve DHA’dır fakat satın almak istediğiniz balık yağı takviyesinde EPA ve DHA Omega 3 alt türlerinin dışında diğer bazı maddeler de bulunabilir. Örneğin 1000 mg’lık bir kapsülün içinde toplam EPA ve DHA miktarı 300 mg civarında olabilir. Eğer günlük 500 mg Omega tüketmek niyetindeyseniz, biraz önce sözünü ettiğimiz balık yağı takviyesi sizin için yeterli olmayacaktır. Kafa karıştırıcı değil mi? Balık yağı takviyelerinin alt kısmında besin değerlerini gösteren bir tablo bulunmaktadır. Böylelikle Omega 3 yağının içerisindeki EPA ve DHA miktarını rahatlıkla görebilirsiniz. Öte yandan bu tabloya bakarak günlük Omega 3 alım miktarınızı da belirleyebilirsiniz.
Balık Yağının Gücünü Dikkate Alın
Balık yağı takviyelerinin etkinliği oldukça değişkenlik göstermektedir. Balık yağı formlarından biri olan karides yağı takviyesi diğer balık yağı takviyelerine göre 2 kat daha fazla etki göstermektedir. Omega yağının formu, hücrelerinizin ve dokularınızın Omega 3’ü emilim hızını belirleyen önemli bir faktördür. Daha etkili olan karides yağı takviyesini satın almak isteyebilirsiniz fakat unutulmamalıdır ki karides yağı takviyesi diğer balık yağı takviyelerine göre daha maliyetli bir seçenektir. Balık yağı formunun yanı sıra genetik faktörler ve beslenme biçiminiz de Omega 3 yağının emilim hızı konusunda önemli bir role sahiptir. Bu konuda bir doktora danışmak sizin için daha doğru olacaktır.
Balık Yağı Formülleri Hakkında Bilgi Sahibi Olun
Balık yağı, jel veya kapsül şeklinde satılır. Bu durumun temel sebebi, balık yağının kötü kokusunu maskelemek ve balık yağının kolayca yutulabilmesini sağlayabilmektir. Deniz ürünleri ve balıktan elde edilen gıda takviyeleri her zaman daha iyidir. Böylelikle dini nedenlerden veya başka sebeplerden ötürü, diğer Omega 3 yağlarını tüketmeyenler balık yağı takviyelerini rahatlıkla kullanabilir. Öte yandan bazı üreticiler, balık tadını bastırmak ve Omega 3’ün emilim hızını artırmak için bazı koruyucu yöntemler uygulamaktadır.
Balık Yağları Temiz Sulardan Elde Edilmelidir
Deniz kirliliği, balıklarda biriken ağır metaller ve diğer zararlı kimyasal maddeler nedeniyle balık yağı almak isteyenler için önemli bir konu haline geldi. Moleküler destilasyon yöntemi sayesinde bu maddeler, balık yağından daha kolay ayıklanabilir duruma gelse de yine de bu durum birçok kişi de endişe uyandırıyor. Sığ sularda yaşayan hamsi ve sardalyeden elde edilen balık yağlarını tercih etmek, bu zararlı maddelerin vücuda girme riskini azaltacaktır çünkü sığ sularda yaşayan bu balıklarda zararlı maddelerden daha az bulunur. Öte yandan balık yağının üzerinde yer alan sertifika işaretlerine bakarak balık yağının güvenli olup olmadığını anlayabilirsiniz.