Protein Tozunun Zararları Takviyelik blog fotoğrafı

Protein Tozu Zararları Nelerdir?

Protein tozu kullanırken uzman tarafından önerilen doz miktarına mutlaka uyulması gerekmektedir. Uyulmaması durumunda oluşabilecek riskler ortaya çıkar.

Süt alerjisi veya laktoza alerjisi olan kişilerde sindirim rahatsızlığına neden olabilir. 

Eklenen şeker ve kalorilerde yüksek olabilir. Bazı protein tozlarında az miktarda ilave şeker bulunurken diğerlerinde çok miktarda bulunur (kepçe başına 23 gram kadar). Bazı protein tozları, bir bardak sütü 1.200’den fazla kaloriye sahip bir içeceğe dönüştürür. Risk: kilo alımı ve kan şekerinde sağlıksız bir artış. Uzmanlar tarafından önerilen miktarlar; kadınlar için günde 24 gram ve erkekler için 36 gram ilave şekerdir.

Protein Tozu İçeriğinde Yeni Bir Risk

Araştırmacılar 130 tür toksin için 134 ürün taradı ve birçok protein tozunun ağır metaller (kurşun, arsenik, kadmiyum ve cıva) ve diğer kirletici maddeler içerdiğini buldu.

Protein tozu nasıl bu kadar çok kirletici içerebilir? Temiz Etiket Projesi, üretim süreçlerine veya topraktaki toksinlerin varlığına (protein tozlarına dönüştürülen bitkiler tarafından emilir) işaret eder.

Protein tozu, vücutlarının kas geliştirme ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek kadar proteini genellikle tek başına yiyeceklerle alamayan vücut geliştiriciler tarafından sevilir. Toz aynı zamanda hamile kadınlara, büyüme atağı geçiren gençlere ve yaralanma veya ameliyat sonrası iyileşen insanlara çok yardımcı olabilir. Protein tozunu etkili bir şekilde kullanmanın anahtarı, gizli şekerlerin ve diğer katkı maddelerinin etiketini okumaktır.

Protein tozu, hasar veya hastalık içermedikleri sürece karaciğerinize veya böbreklerinize zararlı değildir.

Protein Tozu ve Karaciğeriniz

Kan dolaşımınızdaki toksinlerin temizlenmesinden karaciğeriniz sorumludur. Tam proteinler sağlıklı karaciğer fonksiyonunu destekler ve ayrıca hasarlı dokuyu onarır. Vücudunuz ne tam bir protein yapmak için gereken en önemli dokuz amino asidi üretir ne de proteini depolar. Bu nedenle sağlıklı, dengeli bir diyet çok önemlidir.

Siroz gibi bazı durumlar, karaciğerinizin çalışmasını zorlaştırır.  Uzmanlara göre, yüksek proteinli bir diyet karaciğerinizin yenilenmesine yardımcı olabilir, ancak sirozunuz varsa, protein açısından çok yüksek bir diyet vücudunuzdaki amonyak seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Sirozunuz veya başka herhangi bir ciddi karaciğer hastalığınız varsa, her gün ne kadar protein almanız gerektiğini ve bunu dikkatli bir yemek planlamasıyla gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğinizi veya bu tür protein takviyeleri almanız gerekip gerekmediğini öğrenmek için sağlık uzmanınıza danışın.

Protein Tozunun Yan Etkileri

Protein tozunun potansiyel yan etkileri arasında, kaslarda ve eklemlerde baş ağrısı ve ağrı ile birlikte, özellikle birçok tezgâh üstü protein tozunda kullanılan ortak bir bileşen olan peynir altı suyuna alerjisi olan kişilerde sindirim rahatsızlığı bulunur. Bu nedenle yaşam tarzınıza protein takviyeleri eklemeden önce doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Bu konu hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz.

Karaciğer Kan Testlerini Etkileyen Protein Takviyeleri

Baktığınız her yerde, protein karışımlarını yutan ve protein barları yiyen spor meraklıları var. Ancak protein salınımları karaciğer enzimlerinizi etkileyebilir mi? Fazla ve karaciğer rahatsızlığınız olmadığı sürece tüketilebilir.

Yüksek Protein Gereksinimleri

Hamileyseniz, emziriyorsanız, bir yaralanmadan iyileşiyorsanız veya egzersiz yapıyorsanız ve kas inşa etmeye çalışıyorsanız, vücudunuz daha fazla proteine ​​ihtiyaç duyar.

Beslenme ve Diyetetik Akademisi’ne göre, ortalama yetişkinler vücut ağırlığının kilogramı başına 0,8 gram proteine ​​ihtiyaç duyarken, sporcuların vücut ağırlığının kilogramı başına 1,2 ila 2,0 gram arasında proteine ​​ihtiyacı vardır.

Karaciğer Proteini Nasıl İşler?

İşletme karaciğer önemli bir rol oynadığı protein yapı taşları olan amino asitleri sindirmede. Amino asitleri parçalama işlemi midede başlar ve karaciğerde tamamlanır.

Karaciğer, proteinler dahil tüm makro besinlerin dağılımı için kontrol noktasıdır. Bazılarını ihtiyacınız olan diğer protein türlerine sentezler, bazılarını enerjiye dönüştürür ve bir kısmını kan dolaşımınıza salar.

Proteindeki amino asitler nitrojen içerir, bu yüzden onları parçalamak, nitrojen ve hidrojenden oluşan toksik bir bileşik olan amonyak açığa çıkarır. Karaciğer, amonyağı üreye dönüştürür ve daha sonra böbrekler tarafından atılır. Şişkinliğiniz varsa, çok fazla protein yediğinizin bir işareti olabilir.

Aşırı Protein Tozu Alımı ve Su Kaybı

Yüksek proteinli diyet uyguladıysanız, kiloların sadece ilk haftadan sonra ne kadar çabuk kaybolduğunu görmekten memnun olabilirsiniz. Bunun nedeni, protein metabolizmasının idrar çıkışını ve su kaybını arttırmasıdır. Hayvansal protein bakımından yüksek diyetler kandaki ürik asit seviyelerini yükseltir. Bunu filtrelemek için vücudunuz idrar olarak daha fazla su atar ve böbrekler, protein sindiriminin yan ürünlerini filtrelemesine yardımcı olur. Böbreklerin iş yükü ve mesaneye yönlendirilen idrar miktarının artması fazla protein tükettiğinizin göstergesidir.

Aşırı Protein Tozu Alımı ve Üriner

İdrarınızda bulunan bileşikler kısmen ne yediğinize göre belirlenir. Ketonlar, yüksek protein alımının asidik yan ürünüdür. Protein ayrıca yaklaşık yüzde 16 nitrojendir. Sonuç olarak, yüksek proteinli bir yiyicinin ürettiği idrar asidiktir ve daha yüksek nitrojen içeriği vardır. Mesaneniz her tür idrarı işlemek için tasarlanmış olsa da çok fazla protein yiyorsanız su alımınızı artırmak iyi bir fikirdir. Bu, uzun vadede mesanenizi korumak için su tüketmeniz idrar maddelerini seyreltmenize yardımcı olacaktır.

Aşırı Protein Tozu Alımının Mesaneye Etkileri

Yıllardır piyasada yüksek proteinli diyetlerin farklı versiyonları bulunmaktadır. Atkins Diyeti ve South Beach Diyeti, kilo verme dünyasının iki büyük oyuncusudur. Protein tozları ve barları marketlerde ve ek mağazalarda bulmak kolaydır. Bazı proteinler genel beslenme ve kas yapımı için önemli olsa da çok fazlası hayati organları zorlayabilir. Örneğin, yüksek proteinli diyetlerden artan idrar çıkışı, mesanenizi doğrudan etkiler.

Soya Proteini ve Mesane Kanseri

Hayvansal protein genellikle vücudun toksik suçlusu olarak belirlenir. Bununla birlikte, soya proteininde yüksek diyetler bile mesane kanseri riskinizi etkileyebilir. 2002 yılında “Kanser Epidemiyolojisi, Biyobelirteçler ve Önleme” de yayınlanan bir Çin araştırması hem erkeklerin hem de kadınların yüksek soya proteini tüketimiyle ilişkili mesane kanseri riskinin arttığını gösterdi. Mesanenizi diyetteki hayvansal proteinin toksik etkilerinden korumaya çalışıyorsanız, soya üzerine aşırı yükleme yapmak o kadar da iyi bir fikir olmayabilir.

Aşırı Protein Tozu Alımı ve Sindirim Sistemi

En popüler iki protein takviyesi, peynir altı suyu proteini ve kazein proteini sütten elde edilir. Bunlar sütte doğal olarak bulunan bir şeker türü olan laktoz açısından zengindir. Bu nedenle laktoz intoleransı olanlar için iyi bir seçim değildir.

Bu proteinlerin aşırı alımı ayrıca bağırsak hareketlerinde artışa, şişkinliğe ve hatta mide bulantısına neden olabilir. Gaz ve ishal gibi diğer yan etkilerde gözlenebilir.

Aşırı Protein Tozu Alımı ve Kilo

Bu yan etki, ilk etapta protein takviyeleri icat etme amacını aşıyor! Fazla miktarda alınırsa, protein takviyeleri kilo almanıza neden olabilir. Egzersiz rejiminiz protein alımınızla eşleşmediğinde, kullanılmayan kaloriler yağa dönüştürülür. Bu yağlar gün geçtikçe birikerek hızla kilo almanıza neden olur. 

Aşırı Protein Tozu Alımı ve Kan Basıncı

Araştırmalar, peynir altı suyu proteininin özellikle kan basıncını düşürebildiğini göstermektedir. Çoğu durumda bu iyi bir haber olsa da yüksek tansiyon için ilaç kullanan kişiler dikkatli olmalıdır çünkü peynir altı suyu takviyeleri kan basıncını çok fazla düşürebilir.

Aşırı Protein Tozu Alımı ve Böbrekler

Böbreklerinizin ana işlevi bir su filtreleme sistemi gibi davranmaktır. Proteini sindirdiğinizde, kan dolaşımınızdan idrara çıkma yoluyla atılan azot yan ürünleri oluşturur. Protein sallanmasının böbreklere zarar verdiği efsanesi burada devreye giriyor. Sebep, böbreklerinize protein aşırı yüklerseniz fazlalığın üstesinden gelemeyecekleridir. Bu, uygun Uluslararası Spor Bilimleri Derneği sağlıklı böbrekler varsa, doğru değildir. Fazladan proteini işlemek için daha çok çalışacaklar.

Araştırmalara göre, çok fazla protein almak hasarlı veya hastalıklı böbrekleri zorlayabilirken, yüksek proteinli diyet ile böbrek taşları arasında net bir bağlantı yok. Böbrekleriniz sağlıklı olduğu sürece, protein diyetinize uygun ve etkili bir katkı olabilir.

Protein vücut tarafından kullanıldığı için yan ürün olarak amonyak üretir. Amonyak daha sonra üreye dönüştürülür ve vücuttan idrar yoluyla atılır. Mantık basit. Bir kişi yüksek miktarda protein alırsa, büyük miktarlarda üre üretirler. Kandan bol miktarda üre ve kalsiyumu filtreledikleri için böbreklere daha yüksek baskı uygular.

Uzun bir süre boyunca büyük miktarlarda protein takviyesi tüketildiğinde, böbrek bozuklukları geliştirme riski artar. Böbreklerin bozulması, böbrek taşları ve böbrek yetmezliği, fazla miktarda protein takviyesi almanın olası yan etkileridir.

Aşırı Protein Tozu Alımı ve Hormonlar

Soya bazlı protein takviyeleri söz konusu olduğunda, hormonal bozulma en önemli sorundur. Soya, esansiyel amino asitler açısından zengin olmakla birlikte, aynı zamanda fitoöstrojen ile de yüklenir. Fitoöstrojen, yutulduğunda östrojen hormonunu taklit eder ve endokrin sisteminizi bir roller coaster yolculuğuna gönderebilir. Protein takviyeleri yapmak için kullanılan soyanın%95’inin genetik olarak değiştirildiğinden bahsetmiyorum bile. Genetiği değiştirilmiş soya, yeni doğanlarda hormonal dengesizlik, düşük ve hatta doğum kusurlarından sorumlu olan glifosat adı verilen bir kimyasal içerir. Soyada bulunan daidzein ve genistein erkeklerde erektil disfonksiyona, libido azalmasına ve göğüslerin büyümesine neden olabilir.

Aşırı Protein Tozu Alımı ve Karaciğer

Protein, karaciğer sağlığı için hayati önem taşır; Karaciğerde yağ birikmesini önler ve karaciğerin kendi kendini onarmasına yardımcı olur. Protein kotanıza yiyecek yoluyla ulaşmak ideal olsa da her zaman gerçekçi değildir. Protein takviyeleri daha uygun bir seçenek olabilir; örneğin, sporcular antrenmandan hemen sonra proteine ​​ihtiyaç duyarlarsa ve yemek için zamanları yoksa protein shake içebilirler. Protein tozu ayrıca ekstra desteğe ihtiyaç duyan insanlar için daha kolay hale getirebilir.

İster gıda ister takviye yoluyla sağlıklı miktarda protein tükettiğiniz sürece, karaciğerinize zarar vermemelidir. Araştırmacılar, alımınızı kilogram vücut ağırlığı başına günde maksimum 2 gramla sınırlandırmanızı önerir.

Önceden mevcut bir karaciğer rahatsızlığınız varsa, daha az protein tüketmeniz tavsiye edilebilir. Bunun nedeni, karaciğeriniz ağır hasar görmüşse, proteini işleyemeyebilir ve sisteminizde beyninizi etkileyebilecek toksin birikmesine neden olabilir.

Karbonhidrat içermeyen protein takviyeleri diyetine sahip olmak, vücudu, vücudun birincil enerji kaynağı olarak yağ kullandığı ketoz durumuna itebilir. Bu, yüksek kan asitlik seviyelerine yol açar. Tutarlı yüksek kan asiditesinin karaciğer fonksiyonunu bozduğu ve ciddi karaciğer bozukluklarına neden olabileceği bilinmektedir.

Ayrıca, egzersiz yapmadan fazla peynir altı suyu proteini almak karaciğer iltihabına neden olabilir ve ciddi karaciğer hasarı riskini artırabilir

Aşırı Protein Tozu Alımı ve Ağır Metal

Tüketici Raporları tarafından yayınlanan bir dergi, protein tozlarının arsenik ve kurşun gibi zararlı ağır metallerle bağlandığını belirtti. Söylemek gerekirse, aşırı protein takviyelerinin uzun süre tüketilmesi sizi hasta edebilir. Protein takviyeleri tüketen bir kişi, yorgunluk ve diğer sorunları yaşayabilir. Daha çok, diyabet semptomları varsa veya kronik böbrek rahatsızlıklarından mustaripse.

Aşırı Protein Tozu Alımı ve İlaç Etkileşimleri

Osteoporoz için ilaç kullanıyorsanız peynir altı suyu proteini tüketmemeniz son derece akıllıca olacaktır. Çünkü ilacın emilimini azaltabilir. Peynir altı suyu proteini ayrıca anti-trombosit ilaçları, antikoagülan ilaçlar ve NSAID’ler (Steroid Olmayan Anti-Enflamatuar İlaçlar) ile etkileşime girerek kanama riskini artırabilir.

Protein takviyesi modasını benimsemeden önce üzerinde çalışılması gereken uzun bir ilaç etkileşimleri listesi vardır. Denetimli, önerilen bir protein takviyesi alımı uygundur. Denize düştüğünüzde ortaya çıkan sorunlar. İlerlemenin en iyi yolu, mutfak rafınızı pahalı protein takviyeleri kavanozlarıyla istiflemeden önce doktorunuza danışmaktır.

Aşırı Protein Tozu Alımı ve Kanser

Bazı protein tozu markalarındaki olası ağır metaller kanser riskini artırabilir. Ancak bu sadece belirsiz bir olasılıktır. Diğer çalışmalar, peynir altı suyu proteininin tümör boyutunu nasıl azaltabileceğini ve kanser çoğalmasını nasıl önleyebileceğini öne sürüyor. Bu nedenle, bu konuda beslenme uzmanınıza danışın.

Aşırı Protein Tozu Alımı ve Dehidrasyon

Araştırmalar, yüksek proteinli diyetlerin kişiyi susuz hale getirebileceğini gösteriyor. Bu, yüksek proteinli diyet yapan kişilerin çok su içmesinin bir nedenidir.

Aşırı Protein Tozu Alımı ve Sivilce

Whey proteininin IGF-1 adı verilen bir hormonun veya insülin benzeri büyüme faktörü üretimini arttırdığı bilinmektedir. Bu sebum üretimini tetikleyebilir ve akneye neden olabilir.

Aşırı Protein Tozu Alımı ve Saç

Saçlarımız bir protein olan keratinden yapılmıştır. Yani, sadece daha fazla protein tüketmek mantıklı, değil mi? Belki değil. Bunun nedeni, peynir altı suyu proteininin kan dolaşımında DHT adı verilen bir kimyasal üreten testosteron seviyelerini artırdığı bilinmesidir. Bu kimyasal genellikle saç dökülmesine neden olabilir.

Bu, saç dökülmesine neden olan şeyin protein değil, süreçte üretilen kimyasal olduğu anlamına gelir. Fazla ağırlık kaldırmak bile testosteron seviyelerinde bir artışa ve ardından saç dökülmesine neden olabilir. Bu nedenle, aerobik egzersize de odaklanmalısınız.

Sonuç

Protein kesinlikle önemlidir. Aslında hayatın yapı taşıdır. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğundan fazla protein, kas olarak depolanmaz. Yağ olarak depolanabilir. Çok fazla protein böbrekleri zorlar, dehidrasyona, şişkinliğe, mide bulantısına, osteoporoza ve daha fazlasına yol açabilir.

Ve tabii ki protein tozu tek başına bir yemek değildir. Dengeli bir yemek için yulaf gibi bir karbonhidrat, fıstık ezmesi gibi sağlıklı bir yağ ve bir meyve veya sebze ile birleştirilmelidir. 

Risk olmasa da protein tozu işlenir. Hayatınızda daha az işlenmiş gıda istiyorsanız, o zaman tüm proteininizi doğal besin kaynakları yoluyla almaya çalışın. Yumurta, tavuk göğsü, somon, süt ve daha fazlasını deneyin. Ayrıca kuru süt tozu, yulaf ve badem gibi bütün malzemelerden kendi protein tozunuzu da yapabilirsiniz.

Ancak aşırı miktarda alınması tavsiye edilmez. Bu yüzden protein alımınızı kontrol edin. Yeterince aldığınızdan emin olun, ancak aşırıya kaçmayın.

Fazla protein yemek, böbreklerdeki idrar konsantrasyonunu ve mesanenin idrar çıkışını etkileyecektir. Yüksek proteinli diyetlerin önemli mesane sorunlarına neden olup olmadığı henüz belirlenmemiştir, ancak mesane kanseri ile soya proteini alımı arasında bir ilişki vardır. Yeterli karbonhidrat ve sağlıklı yağ içeren dengeli bir diyet yemek önemlidir. Proteine ​​çok fazla odaklanmak vücudunuza ek stres getirebilir ve sizi meyve ve sebzeler gibi diğer önemli gıdalardan hayati besinleri almaktan alıkoyabilir. Her gün ne kadar protein tüketmeyi hedeflemeniz gerektiği hakkında daha fazla bilgi edinmek için doktorunuzla veya kayıtlı bir diyetisyenle konuşun.