glutamin-nedir-kapak-gorseli

Glutamin Nedir? Glutamin Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Amino asit zinciri - glutamin

Glutamin, amino asit çeşitleri arasında yer alan ve son derece değerli bir yapıya sahip olan bir bileşendir. Esansiyel olmayan bir amino asit olan glutamin vücudumuzun kendi başına ürettiği bir amino asit çeşididir. Bununla birlikte yediklerimiz ile de vücudumuza daha fazla glutamin alabiliriz. Ama insan bunu neden yapmalı? Şimdi gelin glutamine ile ilgili tüm detayları inceleyelim.

Glutamin sentezi karaciğer, beyin, akciğerler ve böbreklerde gerçekleşir. Bunun sorunsuz çalışması için birkaç temel amino asit gereklidir. Her şeyden önce, valin ve izolösin talep görmektedir. Güç maddesi bir kez oluştuğunda, organizmanızda sayısız görev üstlenir. Bu sayede haberci maddeler üretir ve oluşan ve bozulan metabolizmayı dengede tutar. Yüzde 20’lik bir payla glutamine, kan plazmasında en bol bulunan amino asit olarak ifade edilmektedir.

Glutamin tüm bunların yanı sıra vücudun hücrelerinde su depolanmasını da düzenler. Bu çok heyecan verici gelmese de, ancak fiziksel stres ile küçük organik yapı taşlarının hacminin artmasına olanak tanımaktadır. Bu da özellikle sporcular için önemli bir deneyim anlamına gelmektedir. Bu bir zincirleme reaksiyonu harekete geçirir. Dolaysıyla vücut genişlemiş hücreleri fark eder ve ardından protein ve glikojen üretimini artırır.

Glutamin vücudun sağlıklı bir durumda kendi üretebileceği amino asitler arasındadır. Bunun yanı sıra %60’lık bir payla glutamine vücutta en bol bulunan amino asittir. Bu oran glutaminin sayısız metabolik süreçteki önemli işlevlerini gösterir. Ancak glutamik asit, sadece başka amino asitlerin oluşumu için değil, aynı zamanda vücutta önemli bir protein bileşenidir. Glutamik asit, merkezi sinir sistemini etkiler ve toksik amonyağı bağlar. Ek olarak, glutamat formundaki glutamik asit, yiyeceklere lezzet arttırıcı E620 ila E625 olarak ekleyebiliriz.

Glutamin Ne İşe Yarar?

Glutamin amino asiti

Glutamin; asit-baz dengesi, protein, yağ ve karbonhidrat metabolizması, hücre hacminin düzenlenmesi, glutatyon üretimi ve katabolizma ile anabolizma arasındaki dengenin kontrolü dahil olmak üzere çok sayıda metabolik süreçte yer alır. Ayrıca bağırsak mukozası ve bağışıklık hücreleri gibi hızla bölünen hücreler için önemli bir substrattır. Bu nedenle yara iyileşmesinde ve kas yapımında önemli bir besin maddesi olarak bilinmektedir.

Bağışıklık Sistemini Düzenler

Bağışıklık hücreleri, bağışıklık sistemi zorlanmadığında bile büyük miktarlarda glutamine gerektirir. Bir bağışıklık tepkisi anında bağışıklık hücreleri güçlü bir şekilde çoğaldığında ve çeşitli antikorların oluşturulması gerektiğinde glutamin tüketimi çarpıcı biçimde artar.

Gllutamin, Mukozal Bağışıklık Sistemi (CMIS), vücudun mukus tabakasının yanı sıra solunum yolları, cinsel organlar ve gastrointestinal sistemin bağışıklık fonksiyonu için özellikle önemlidir.

Obezite Tedavisinde Etkili

Glutamin takviyesi, bağırsak hormonu gucagon benzeri peptit 1’in salınımını, glikoz veya diğer amino asitlerden daha fazla teşvik eder. Glutamine bu nedenle diyabet ve obezite tedavisine destek olur.

Vücutta Asit Bas Dengesi Sağlar

Asidoz durumunda böbrekler tarafından glutamine tüketimi keskin bir şekilde artar. Fazla hidrojen atomları daha sonra glutaminin NH3 grubuna (amonyak) bağlanır ve amonyum iyonları (NH4+) olarak atılır. Glutaminin yanması ayrıca çok düşük bir pH değerini nötralize etmeye yardımcı olan bikarbonat iyonları ( HCO3- ) sağlar .

Proteinin İç Yapı Malzemesidir

Bir amino asit olarak glutamin elbette çeşitli proteinlerin bir bileşeni olarak da işlev görür. Glutamine, beyin omurilik sıvısında bulunan en bol amino asittir. Bu, beyin metabolizmasında önemli bir rol oynadığını gösterir. Yani beynin işlevini en iyi şekilde yerine getirebilmesi için glutamine son derece büyük bir öneme sahiptir.

Sporcular İçin Mükemmeldir

Sporcular için glutamin

Büyük kütlesi nedeniyle kas dokusu vücuttaki en büyük glutamin üreticisidir. L-glutamine ayrıca kas geliştirme sürecinin arkasındaki itici güçtür. Glutamin, kas dokusunda en yaygın ve en çok ihtiyaç duyulan amino asittir. Vücutta yeterli miktarda glutamin yoksa protein sentezi durur. Daha sonra yorucu fiziksel çalışma yaparsanız vücudun en büyük ihtiyacı olduğu anda glutamine seviyesi keskin bir şekilde düşe ihtimali vardır.

Ağır efordan sonra glutamin seviyesini tekrar iyileştirmek için birkaç saatlik bir süre gereklidir. Sağlıklı bir kondisyonda, hafif bir antrenman seansı yoğun bir günün ardından vücudun toparlanmasını destekler. Çünkü kasların rahat kullanımı toplam fiziksel hareketsizliğin aksine glutamine sentezini uyarır.

Yoğun antrenman veya yarışmalar sırasında olduğu gibi vücudun yenilenmesi için yeterli zaman yoksa, etki katlanarak artabilir. Aşırı antrenmanlı sporcular aylar hatta yıllar boyunca düşük plazma glutamin seviyelerine sahip olabilir. Bu nedenle, dayanıklılık sporcuları için glutamin takviyesi gerekmektedir. Bu, bağırsak epitelini destekleyebilir ve bağışıklık sistemini uyarabilir. Bu da enfeksiyon riskini azaltır.

Glutamin Nasıl Kullanılır?

Glutamin tozu nasıl kullanılır?

Glutaminin kullanım şekli, kullanım amacına göre değişkenlik göstermektedir. Genellikle söz konusu aminoasit günde 3 kez ve 5 ya da 10 gram olarak alınmaktadır. Ancak bireylerin ihtiyaçları doğrultusunda bu kullanım dozu 14 grama kadar yükseltilebilmektedir. Karaciğer ve böbrek hastalığı gibi glutaminnin atılımını etkileyecek olan hastalıkları bulunan bireylerin ek takviye almadan önce mutlaka doktorlarına başvurmaları gerekmektedir.

Söz konusu takviye yemekle ya da yemeksiz bir şekilde alınabilmektedir. Fakat sıcaktan etkilenen amino asitler arasında yer alan glutamin sıcak yiyecek ve içeceklerde kullanılmamalıdır. Soğuk ya da oda sıcaklığında bekletilmiş olan sıvılar ile tüketilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra greyfurt, portakal suyu gibi asitli meyveler de amino asitin yapısını bozmakta ve faydalarını en aza indirmektedir. Elma ya da havuç gibi düşük asidik seviyedeki meyvelerin suyla karıştırılarak tüketilmesi çok daha doğrudur. Glutamin toz, sıvı, tablet ya da kapsül şeklinde kullanılabilmektedir.

Glutamin Çeşitlerimize Hemen Göz Atın!

Sağlıklı yaşam için hemen herkesin tercihi olmayı başaran glutamin ile alakalı destekleyici ürünler satın alabilirsiniz. Hijyenik ortamda ve vücudun ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayacak ürünlerle kas yıkımı olmaksızın katabolizmayı hafifletecek etkiler elde edebilirsiniz. Üstelik büyüme hormonu sentezini uyaran yağ metabolizmasını da destekleyen glutamin ürünlerine buraya tıklayarak bir göz atabilirsiniz.

Her bütçeye uygun glutamin içeriğiyle ön plana çıkan destekleyici ürünlerle kas ve kemik yapınızdaki değişimi daha yakından görebileceksiniz. Üstelik tüketimi esnasında lezzet konusunda da beklentilerinizi karşılayacak olan bu ürünler sağlıklı olmanın kapılarını aralıyor. Detaylar ve çok daha fazlası için bizimle iletişime geçerek kaliteli glutamin ürünlerini incelemelisiniz.