Mindfulness Nedir?
Farkındalık, hayatınızdaki anı ve etrafınızda olup bitenleri fark etmek anlamına gelir. Algılarını olabildiğince açıp zihinde oluşan düşünceleri, vücudun hislerini kısacası neler olduğunu anlama ve yargılamadan bunlara uyum sağlama durumudur. Mindfulness’i insan doğasında eskiden beridir var olan doğal bir yetenek olarak dile getirebiliriz. Fakat zamanla edinilen çeşitli alışkanlıklar ve davranışlar ile insanın bu yeteneği zayıflamıştır. Bu nedenle “Mindfulness” güçlendirilmesi gerekli olan bir fonksiyondur. Mindfulness fonksiyonlarımız geliştikçe zihnin netliği artar, deneyimlerimiz ve hedeflerimiz netleşir. Bilinçli farkındalığımız ise gelişim kaydeder.
Mindfulness olarak da bilinen bilinçli farkındalık ile farkındalık kavramı, birbirleri ile karıştırılan kavramlardandır. Genellikle ikisi aynı şey olarak kabul edilmektedir. Farkındalık, gerçekleşen ya da gerçekleşmemiş bir durum hakkında bilinç sahibi olmaktır. farkındalık ise bu farkındalığı olabildiğince nesnel olarak göstermenin bir yoludur. Bu durum küçük görülsede bir çok şeyi değişikliğe uğramaktadır. Bunların yanında Mindfulness hayatımıza önemli etkiler katmaktadır. Bunlardan biri de sağlıktır. Bu noktada Mindfulness, strese karşı dayanıklılık, hastalıklara karşı dirençlilik, tansiyon, kalp ve kan şekeri gibi hastalıklarda oluşabilecek ölüm riskini azaltmakta, kaygı ve depresif düşünceleri azaltmaya yönelik pozitif etkilerinin olduğunu söyleyebiliriz.
Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) Nedir?
Mindfulness- Bilinçli Farkındalık, şu anda neler olup bittiğine dikkat etmeyi, bu dikkatin kalitesini tanımayı ve fark edilen her şeyi nezaketle kabul etmeyi, yargılarımızın farkında olmayı içermektedir. Bilinçli farkındalık yalnızca şimdiki anda olmak ve şimdiki ana dikkat etmekle ilgili değildir, anlaşılması gerekilen iki boyut mevcuttur. İlk boyut, şu anda neler olduğunu fark etmektir. İkinci boyut ise fark ettiğimiz her şeyi gerçekleştirme şeklimizdir.
Bu nedenle bilinçli farkındalığa algılama ve algılanan karışımından oluşan bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü algılamanın dikkatten ibaret olduğunu vurgulayabiliriz. Bilinçli farkındalık var olan anı akıl açık, sevgi ve şefkat dolu kalp ile algılamaktadır. Hayatta ne yapmamız gerektiğini aşağı yukarı hepimiz biliyoruz, ancak pratikte başarısız olduğumuzu söyleyebiliriz. Mindfulness bu noktada bizlere kavramsal anlamda ne yapmamız gerektiğini öğretmenin yanında bunu uygulamaya koyacak çeşitli becerileri kazandırmaktadır.
Mindfulness Ne Değildir?
- Hiçbir şey düşünmeme değildir: Zihnimizden günde ortalama 50-60 bin düşünce geçmektedir. Mindfulness tekniğinde bu düşünceler bulutları izler gibi yargısız ve tarafsız bir şekilde izlenmektedir. Örneğin düşünceleri otobandan geçen bir arabalara benzetirsek, Mindfulness yolu trafiğe kapatmak değil de, otobandan geçen arabaları savrulmadan izlemektir. Bu nedenle Mindfulness yaparken hedef düşünceleri durdurmak değil, onları sakin bir şekilde izlemektir.
- Olumlama tekniği değildir: Mindfulness’in kavramının temeli olanı olduğu gibi kabul etmeye dayanmaktadır. Bu nedenle olanı olduğundan farklı göstermek, hayat iyiymiş gibi davranmak kişinin kendisini bulduğu gerçekliğin dışında bir şeye inandırma çalışması değildir.
- Gevşeme tekniği değildir: Mindfulness egzersizlerinin çoğu hedefleri olmasa dahi sonuç olarak vücutta rahatlama ve gevşemeye yardımcıdır. Bu noktada egzersizler stres seviyesini düşürmeye yardımcı olsa dahi bu egzersizlerin amacı dikkat değiştirmek olduğu için gevşeme tekniği olarak kullanıldığında pek bir yararının olmayacağını dile getirebiliriz.
Mindfulness Bakış Açısını Kazanmak ve Uygulamak
Mindfulness kaygı, stres, üzüntü ve depresyon gibi olaylarla karşılaşıldığında zihin ile ruhun iyi ve sağlıklı kalabilmesine destek çıkmaktadır. Anksiyete iyi gelen Mindfulness, bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanında ruhsal problemlerin sebebiyet verdiği fiziksel hastalıklar ve yeme bozukluklarının tedavisinde de işe yaramaktadır.
Kişisel gelişim ve özgüven artışına yardımcı olan Mindfulness, duyguların dengeli ve öz farkındalık içerisinde hayata devam edebilmenin kilit yöntemlerindendir. Mindfulness eğitimi tepkileri kontrol etmeyi kavrama, olaylar karşısında yapıcı kararlar verme, hedefe ulaşmak için planlı adımlar atabilme, sorumluluk alabilmeyi ve esnek olabilmeyi sağlamaktadır.
Sağlıklı Yaşam için bu blog yazımıza da göz atabilirsiniz.
Mindfulness’in Günlük Hayata Etkileri
- Ana odaklanmanızı sağlar.
- Dikkatinizi geliştirir.
- Günlük hayatınızda üretkenliğinizi ve verimliliğinize katkı sağlar.
- Yaşanan her durumun yeni bir tecrübe olduğunu kabul etmenize yardımcı olur.
- Dikkat eksikliğinin en aza inmesini sağlamaktadır.
- Stres ve kaygının azalmasında önemli rol oynamaktadır.
- Zihinsel dolaşımı arttırarak kişinin problemleri çözebilme yeteneğine kavuşturur.
- Oldukça iyi bir uyku düzenine sahip olmanıza destek olur.
- Düzenli bir şekilde yapıldığı takdirde beyin; empati, öğrenme, hafıza ve duygusal kontrol alanlarında bulunan gri maddenin artmasını sağlamaktadır.
- Zaman içerisinde sağlıklı bir beslenme programına sahip olmanızı sağlamaktadır.
- İnsanlarla iletişiminizi olumlu yönde etkiler. Sağlıklı ilişkiler kurmanıza yardımcı olur.
Mindfulness Eğitimi, Meditasyonu ve Egzersizleri
Yoğun hayat, iş endişeleri, aile sorumlulukları, zihnimizin bir yerden bir yere sürükleyebilir. Bu nedenle düşünceler ve duygular devamlı bir şekilde dağılırlar. Bütün bunlar sizi gün içinde daha stresli ve bazen daha endişeli yapar. Tüm bunlarla başa çıkmak için zihinsel sağlığınızı iyileştirmeye ve zihin ile beden arasında pozitif bir denge kurmaya çalışabilirsiniz. Bunu yapmaya çalışmak için, farkındalığınızı geliştirmek ve anda kalma yeteneğinizi arttırmak istiyorsanız, Mindfulness egzersizlerini düşünebilirsiniz. Düzenli bir şekilde yapılan Mindfulness egzersizleri, farkındalığın geliştirilmesine, günlük yaşamda stres ve kaygıya sebebiyet veren düşünce ve duygularla iyi bir biçimde başa çıkılmasına yardımcı olur. Mindfulness bünyesinde yer alan çeşitli egzersizler mevcuttur. Bunlar; nefes egzersizi, gözlem egzersizi, dokunma egzersizi, dinlenme egzersizi, deneyimleme egzersizi ve takdir etme egzersizleridir. Bu egzersizler çerçevesinde profesyonel hocalarla eğitim alabilirsiniz ve zihinsel bir rahatlama yaşayabilirsiniz.